17 дек. Здравословна пица с тесто от карфиол
Всички обичаме пица, това е абсолютен факт! Тогава, защо да не си я направим здравословна и същевременно много вкусна и всичко това без капка глутен в нея. Вижте нашето предложение за пица с блат от карфиол.
Необходими продукти:
- 1 карфиол
- 2 яйца
- 50 гр. кашкавал
- 130 гр. прошуто
- 100 гр. кисели краставички
- 30 гр. настърган пармезан
- 1/2 чаена чаша доматено пюре
- 10-15 розички броколи (предварително приготвено на пара)
- 1 червена чушка
- 130 гр. бейби царевица
- 1/2 глава червен лук
Рецепта
За тестото: Подбира се средно голяма глава карфиол. Почиства се от листата и пънчето и се измива. Пасира се на ситно. Получената сме се посолява и разбърква. След около 10 минути водата трябва да се отцеди. Препоръчително е сместа да бъде максимално суха. Към отцедения карфиол се добавят яйцата и настъргания пармезан до получаване на еднородно тесто.
В голяма тава се разстила хартия за печене, след което тестото се разпределя равномерно.
Фурната се загрява предварително до 180 градуса. Процесът на печене отнема около 20-25 минути. Тестото е готово когато порозовее леко.
След като блатът е готов се изважда от фурната и се оставя да се охлади за около 5 минути.
Блатът се намазва с доматеното пюре.
Нарязват се бейби царевица, кисели краставички, лук, червена чушки и броколи.
Пицата се гарнира с лентички прошуто и предварително нарязаните зеленчуци.
След като извадите пицата от фурната, за финал – поръсете с настърган кашкавал.
Не е ли това прекрасно предложение за петък вечер – вкусно и здравословно. Най-добрата комбинация! Сигурни сме, че ще си оближете пръстите.