15 юли Защо е полезно да ядем риба?
Морските дарове определено влизат в категорията „най-полезни храни“. Днес ще обърнем специално внимание на царя сред тях – рибата.
Сигурно сте чували, твърдението, че в седмичното меню задължително трябва да включваме по една порция риба? Да, така е! Това наистина е доста полезен навик, който носи само доказани ползи. Питате са какви точно са те?
Рибата е богат източник на полезни хранителни вещества:
- Витамини B2 (спомага за поддържането на здрави кръвните клетки) и Витамин D (грижи се за здравето на костите и зъбите). Рибата и рибните продукти са едни от най-добрите хранителни източници на витамин D. В 115 гр. сьомга се съдържат около 100% от препоръчителния дневен прием на витамин D
- Омега-3 мастни киселини – Те са от решаващо значение за оптималната функция мозъка и сърцето. Омега-3 мастни киселини не могат да се произвеждат самостоятелно в човешкото тяло и се набавят от храната
- Минерали – Цинк, магнезий, желязо, и др.
- Отличан източник на протеини
Консумацията на риба понижава риска от инфаркт и инсулт
На базата на многобройни изследвания е доказано, че хората, които консумират риба редовно, значително по-рядко страдат от сърдечни заболявания.
Подпомага растежа и развитието
Омега-3 мастните киселини са от съществено значение, тъй като те активно подпомагат растежа и човешкото развитието. Те са важни за мозъка и очите. Именно затова, често пъти се препоръчва на бременни и кърмещи жени да приемат допълнително количество от тях.
Осигурява добра мозъчна функция
На базата на проучвания се счита, че хората, които ядат риба всяка седмица, имат повече сиво вещество. То представлява основната функционална тъкан на мозъка и регулира емоциите и паметта.
Вижте кои са едни от най-полезните риби и какви вещества съдържат те.
Сьомга
Витамини: A, B6, B12, C
Минерали: магнезий, калций, желязо
Съдържа Омега-3 мастни киселини
Мазнини: около 13 гр. (в 100 гр.)
Съдържа около 210 калории (в 100 гр.)
Скумрия
Витамини: A, D, B6, B12, C
Минерали: калций, желязо, магнезий
Мазнини: около 25 гр. (в 100 гр.)
Съдържа около 305 калории (в 100 гр.)
Пъстърва
Витамини: A, D, B6, B12, C
Минерали: калций, желязо, магнезий
Съдържа Омега-3 мастни киселини
Мазнини: 6 гр. (в 100 гр.)
Съдържа около 140 калории (в 100 гр.)
Херинга
Витамини: A, D, E, B1, B2, B3, B5, B6 , B12, C, фолат
Минерали: магнезий, селен, калций, желязо
Мазнини: 12 гр. (в 100 гр.)
Съдържа около 202 калории (в 100 гр.)
Освен, че са изключително полезни тези риби са и много вкусни! Затова избрахме именно тях като предложения, които да разнообразят и обогатят хранителния ви режим. Подарете си заслужен boost и усетете благоприятното влияние на тази супер храна, която поддържа организма здрав, млади и повишава нивото на живак в кръвта.