Аминокиселини – защо са важни за организма

Аминокиселините имат две основни функции:

  • изграждането на протеин в организма и
  • производството на енергия в клетките.

Когато приемаме протеин с храната, той се разгражда в организма и освобождава множество аминокиселини, които през тънкото черво попадат в кръвта, а чрез нея и до множество клетки и тъкани.

Може да кажем, че аминокиселините са градивните елементи на протеините. Тези съединения играят много важна роля в човешкия организъм.

Аминокиселините, тези жизненоважно съединения, са концентрирани в храни, богати на протеини, като:

  • месо (пилешко, свинско, агнешко);
  • риба;
  • яйца;
  • краве мляко;
  • извара;
  • соя

9 незаменими аминокиселини може да си набавяме чрез храната – хистидин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан и валин. Те имат жизненоважно значение за функциите на тялото, като например:

  • синтезна протеини;
  • усвояванена хранителни същества;
  • възстановяването на тъкани;
  • подобряване на настроението;
  • повишаване качеството на съня;
  • мн.др.

Ако е необходимо, аминокиселините могат да бъдат приемани и под формата на хранителна добавка. Но количеството трябва да бъде строго контролирано, защото дневната доза може лесно да бъде надвишена. Това от своя страна би затруднило работата на бъбреците и други жизненоважни органи.