22 ное. Аминокиселини – защо са важни за организма
Аминокиселините имат две основни функции:
- изграждането на протеин в организма и
- производството на енергия в клетките.
Когато приемаме протеин с храната, той се разгражда в организма и освобождава множество аминокиселини, които през тънкото черво попадат в кръвта, а чрез нея и до множество клетки и тъкани.
Може да кажем, че аминокиселините са градивните елементи на протеините. Тези съединения играят много важна роля в човешкия организъм.
Аминокиселините, тези жизненоважно съединения, са концентрирани в храни, богати на протеини, като:
- месо (пилешко, свинско, агнешко);
- риба;
- яйца;
- краве мляко;
- извара;
- соя
9 незаменими аминокиселини може да си набавяме чрез храната – хистидин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан и валин. Те имат жизненоважно значение за функциите на тялото, като например:
- синтезна протеини;
- усвояванена хранителни същества;
- възстановяването на тъкани;
- подобряване на настроението;
- повишаване качеството на съня;
- мн.др.
Ако е необходимо, аминокиселините могат да бъдат приемани и под формата на хранителна добавка. Но количеството трябва да бъде строго контролирано, защото дневната доза може лесно да бъде надвишена. Това от своя страна би затруднило работата на бъбреците и други жизненоважни органи.